This post was originally published on this site

Іван Хреститель – Голос Вопіющого в Пустині

Сьогодні наша свята Церква прославляє великого праведника-чесного, славного пророка, Предтечу і Хрестителя Господнього Івана, який був великим угодником Божим. Ще перед його народженням з’явився Архангел Гавриїл його батькові Захарії в єрусалимському храмі і сказав , що в нього народиться син, який буде великий в очах Божих. I справді вже при народженні Іванa Хрестителя Господнього діялись чудеса, так що його знайомі і сусіди з великим подивом питали: “Ким буде дитя це?” На це питання дає відповідь сам Господь, коли устами пророка говорить, що Іван є “голос вопіющого в пyстині”.

Іван Хреститель проводив святе і дуже строге життя серед пустелі, а також постом і молитвою готував себе до проповіді, а пізніше приготовляв народ до приходу Господа нашого Ісуса Христа.

Багато людей приходили до Івана Хрестителя, щоб послухати його проповіді, вони каялися у своїх гріхах. Одного разу учні Івана Хрестителя запитали: “Учителю! Той, який був з тобою по той бік Йордану, про якого ти свідчив, ось Він хрестить, і всі йдуть до нього”. А Іван відповів: “Йому належить рости, а мені зменшуватися”.

Іван Хреститель завжди усім говорив правду. Одного разу його запитали люди; Що нам робити? Іван відповів: “Хто має дві одежини, хай дасть тому хто не має, і хто має їжу,хай зробить так само”. І митарям, які приходили до нього хреститися він говорив; “нічого не вимагайте більше того що призначено вам”. І воїнам, які запитували у Івана, що їм робити він відповідав: “нікого не кривдіть, не обмовляйте і задовольняйтеся платнею вашою”. Не побоявся Іван Хреститель стати перед Іродом, який викрав жінку свого брата Филипа і жив з нею, щоб йому сказати; що не годиться тобі мати жінку брата твого. Знав Іван, що за це Ірод та Іродіада помстять йому. Знав, що за це чекає його темниця і смерть.

Будучи в темниці Іван Хреститель посилає до Спасителя своїх учнів щоб вони запитали у Христа: “чи Він Той Хто має прийти (Mесія, Спаситель світу), чи чекати іншого?

Коли учні Івана Хрестителя запитали про це у Спасителя, Господь відповів, що підіть, розкажіть Іванові, що ви бачили і чули: сліпі прозрівають, криві ходять, прокажені очищаються, глухі чують, мертві воскресають, убогі благовіствують. Мудрий наставник- святий Іван Хреститель, бачив, що його учні сумніваються, тому і посилає їх до Спасителя, щоб вони самі переконались Хто перед ними, бо “діла які творив” Спаситель “вони самі свідчили про Нього”.

Проповідь Івана Хрестителя містилась в коротких словах:”Покайтеся! Готуйте дорогу Господу!” Будьте завжди готові до приходу Христа Господа!

Одного разу в неділю один священик ідучи до церкви, побачив чоловіка, який працював біля свого дому. Наблизившись до нього, священик спокійно промовив: ” Брате, Христос Господь прийде скоро” і пішов до церкви. Трохи пізніше цей чоловік також зайшов до церкви і ревно молився. Після служби він підійшов до священика і промовив: Ваші слова зрушили мою совість, i я почав думати і говорити сам до себе: Я не хочу, щоб Господь застав мене при праці в неділю біля мого дому, я хочу щоб Господь застав мене в церкві”. Багато християн втрачають почуття страху Божого, забувають про душу і про відповідь, яку всі мусять дати на Божому суді.

Іван Хреститель і сьогодні взиває до всіх нас: “покайтеся наблизилось бо Царство Небесне”.

Ми завжди повинні бути готовими до приходу Господнього. Божественний наш Спаситель закликає: “Отже, пильнуйте, бо не знаєте, в яку годину Господь ваш прийде…будьте готові, бо в ту годину, про яку не думаєте, прийде Син Людський”. Амінь.

V. Rev. Father Yuriy Shakh