This post was originally published on this site

29 iunie 2017
Sf. Ap. Petru și Pavel 

Preacucernici și Preacuviosi Părinți și Iubiți Credincioși ai de Dumnezeu păzitei noastre Episcopii, 

Cu adâncă întristare, vă împărtășesc vestea primită de la Cancelaria Bisericii Ortodoxe din America, în dimineața zilei de 28 iunie 2017, în legătură cu statutul fostului nostru episcop vicar Irineu (Duvlea).

Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe in America s-a întrunit în data de 21 iunie 2017 la Biserica „Sfântul Dumitru” din Jackson, Michigan și a convocat Tribunalul Sinodal pentru a asculta și considera anumite acuzații aduse împotriva episcopului vicar Irineu. În urma analizării și considerării probelor prezentate, Sfântul Sinod a hotărât că Episcopul Irineu trebuie depus din treapta arhieriei și din rândul clerului, fiind redus la statutul de simplu monah.

Nu am fost prezent la ședința Tribunalului Sinodal. Decizia Sfântului Sinod nu a fost ușoară și a cerut discernământ duhovnicesc și adâncă cugetare din partea ierarhilor prezenți. Așa cum am fost înștiințați de către secretarul Sfântului Sinod, acuzațiile aduse episcopului Irineu sunt infracțiuni canonice grave, fapt pentru care a fost nevoie de o examinare atentă, considerație și dezbateri de ordin canonic-disciplinar, ierarhic, moral și pastoral. Toate probele prezentate în susținerea acuzațiilor aduse împotriva fostului episcop Irineu au fost în prealabil adunate și verificate de persoane competente în materie bisericească și civilă.

Prin urmare, hotărârea Tribunalului Sfântului Sinod este ferm întemeiată și în concordanță cu disciplina canonică si ierarhică a Bisericii Ortodoxe. De altfel, Preafericitul Mitropolit Tikhon, în scrisoare adresată Episcopiei noastre, sublinia faptul că „Episcopii au încredințată de la Dumnezeu responsabilitatea de a asigura ordinea în Biserică, precum și continua păstorire și supraveghere a celorlalți frați ierarhi. Noi suntem legați în această misiune în primul rând de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos și de tradiția canonică a Bisericii. Prin urmare, problemele care-i privesc pe episcopi trebuie totdeauna să le tratăm cu seriozitate și să răspundem cu măsuri pastorale adecvate pentru toți cei implicați”. 

Ca Părinte al Episcopiei Ortodoxe Române din America, vă îndemn să pomeniți în rugăciune pe monahul Irineu, spre mântuirea sufletului său. Nu îmi este ușor să fac asemenea anunțuri fiilor mei duhovnicești, deoarece astfel de vești pot produce întristare pentru unii și sminteală pentru alții. Totuși, nu trebuie să uităm că atât clerul cât și credincioșii suntem datori să respectăm natura ierarhică a Bisericii și disciplina ei. În aceste momente delicate din viața Episcopiei, trebuie să ne unim și să cultivăm duhul păcii și al dragostei față de Dumnezeu și semenii noștri atât în vorbă, cât și în faptă. Vă îndemn să puneți la inimă cuvintele Sfântului Apostol Pavel care ne îndeamnă „să umblăm cu vrednicie, după chemarea cu care am fost chemați, cu toată smerenia şi blândețea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-ne unii pe alții în dragoste, silindu-ne să păzim unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4: 1-3).

De asemenea, vă rog să mă purtați în rugăciunile voastre, așa precum și eu vă port în rugăciunile mele ca păstor al Episcopiei. A purta jugul pe care Domnul l-a pus pe umerii mei când Biserica m-a chemat să slujesc ca episcop nu este un lucru ușor, dar povara acestuia devine mai ușoară prin rugăciunile, dragostea și sprijinul dumneavoastră, ca toți împreună să dăm seama în fața scaunului de judecată a lui Hristos cu răspuns bun! 

Al vostru Părinte și fierbinte rugător către Dumnezeu,

+ NATHANIEL, Arhiepiscop


30 iunie 2017

Soborul celor 12 Apostoli si Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet 

Preacucernici și Preacuviosi Părinți 

Cu mahnire, va informez ca in dupa amiaza zilei de 28 iunie 2017, Arhidiaconul Sebastian Dumitrascu si Dna Stefana Romanov, din incredintarea Cuviosului Parinte Irineu Duvlea, ne-au adus la Cancelaria Episcopiei, Sfantul Antimis pe care noi ca ierarh al Episcopiei l-am asezat pe sfanta masa a Manastirii Inaltarea Domnului din Detroit, cand noi am ctitorit-o in 23 februarie 2001. 

Totodata, o scrisoare adusa la Cancelarie si care mi-a fost adresata mentiona urmatoarele: „…noi, obstea monahala…cerem sa ne separam de jurisdictia ROEA, impreuna cu manastirea noastra…”. Aceasta scrisoare este semnata de Cuviosul Parinte Irineu, Arhidiaconul Sebastian si alte trei persoane: Protos. Firmilian Palosa si Fratele Florin Cretu, (care nu sunt membrii ai comunitatii monahale si canonic incadrati in ROEA), si Dna Stefana Romanov, membru al Bordului Directorilor Manastirii. 

Aceasta actiune mi-a adus profunda intristare in inima ca ierarh al Episcopiei Ortodoxe Romane din America si ca parinte spiritual si fondator al manastirii. Aceasta incalca randuiala ierarhica bisericeasca si traditia sfanta de ascultare a monahilor. Pana la solutionarea acestei situatii, indemn clerul si credinciosii Episcopiei noastre de Dumnezeu pazite sa nu mai viziteze Manastirea Inaltarea Domnului si sa nu mai participe la activitatiile sale. Aceste doua actiuni ale persoanelor in cauza arata nepasare fata de ordinea canonica a Bisericii care este piatra de capatai in viata noastra bisericeasca in Hristos.         

Cu parinteasca binecuvantare,

+ NATHANIEL, Arhiepiscop