This post was originally published on this site

Звернення Собору Єпископів Української Православної Церкви США та Діаспори

Молитовно Вшановуємо Жертви Чорнобильської Трагедії

Улюблені брати і сестри у Христі: ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Протягом останніх 37-ти років катастрофа в Чорнобилі залишається найгіршою і найбільш руйнівною атомною аварією в історії людства, яку ще називають технологічною катастрофою ХХ століття.

Згадуючи та роздумуючи над сумними та моторошними фактами в цю 37-му річницю Чорнобильської катастрофи, ми повинні піднести наші серця в молитві до Всемогутнього Бога і просити у Нього постійного милосердя та милості, пам’ятаючи тих, хто зазнав невимовного болю та втрат.

В цю сумну річницю, ми пам’ятаємо про багатьох невинних чоловіків, жінок та дітей, які загинули в цій трагедії і ми молимося за упокоєння їхніх душ. Особливо, пам’ятаємо хоробрих та самовідданих пожежників, які в години та дні після вибуху свідомо та добровільно піддавалися смертельній небезпеці та майже смертідля того, щоб погасити полум’я та побудувати і розмістити саркофаг на тліючих руїнах реактора. Саме цих людей Христосмає на увазі, коли він красномовно говорить: “Ніхто більшої любові немає над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх” (Івана 15:13). Ми молимося, щоб Бог подав їм вічний спокій у місці світлім, де немає болю, скорботи ні зітхання.

Ми також пам’ятаємо і молимося за тих, чиє здоров’я безповоротно було пошкоджене радіоактивним випромінюванням, викинутим в той день, тих, хто захворів і живе з хворобами донині, за їхні сім’ї, і за тих, чиє життя обірвала передчасна смерть. Ми пам’ятаємо дітей, більшість з яких народилися після самої катастрофи, які сьогодні страждають від фізичних і психологічних вад через Чорнобиль. Ми також пам’ятаємо і молимося за багато тисяч людей, яких шкідлива радіаційна хмара змусила втікати з своїх будинків і назавжди залишити, все, що для них було дорогим та цінним: села, будинки, поля та ферми, де вони і покоління перед ними народилися, жили, трудилися і померли. Нехай Бог подасть усімтим, хто страждає Свій мир, надію та втіху.

Також, в особливий спосіб ми згадуємоі молимося за нашу улюблену батьківщину Україну: багату, щедру та рясну, і в той же час розкрадену, сплюндровану та вживану на протязі століть людьми, що панували над нею.

З молитвами у Христі,

+ Антоній, Митрополит УПЦ США ​​та Діаспори

+ Єремія, Архієпископ Єпархії Південної Америки

+ Даниїл, Архієпископ УПЦ США ​​та Західної Європи