This post was originally published on this site

DETROIT/SOUTHFIELD, MI – Catedrala Ortodoxă Română “Sfântul Gheorghe” va gazdui Hirotonia întru Episcop a Părintelui Arhimandrit Andrei (Hoarște), care va avea loc sâmbătă, 1 februarie 2020.  Preafericitul Parinte Mitropolit Tikhon, Primatul Bisericii Ortodoxe din America, impreuna cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nathaniel, Întâistătătorul Episcopiei Ortodoxe Române din America (ROEA) și alți 9 ierarhi creștin-ortodocși din SUA și Canada, vor sluji hirotonia intru arhiereu.

Vineri, 31 ianuarie, la orele 19:00 va avea loc slujba Vecerniei Mari, în cadrul căreia va avea loc Proclamarea Alegerii și Chemarea Episcopului ales, urmată de o recepție în Centrul Cultural al Catedralei.  Episcopul ales va face Mărturisirea de credință în dimineața următoare, sâmbătă, 1 februarie, la orele 9:00, urmată imediat de Sfânta Liturghie cu săvîrșirea slujbei de Hirotonie întru Episcop.  Va urma un banchet festiv, pentru cei care au achiziționat bilete în avans, în cadrul Centrului Cultural al Bisericii Armene “Sf. Ioan”.

Duminică, 2 februarie, la orele 9:30, Episcopul Andrei va săvârși prima sa Sfanta Liturghie Arhieresca la Catedrala Ortodoxă Română “Sfânta Maria” din Cleveland, Ohio, eveniment urmat de un banchet găzduit de către parohie, în onoarea sa.

Părintele Dan Hoarște a fost propus de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nathaniel si Consiliul Eparhial pentru ocuparea funcției de Episcop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America.  Astfel, Congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America l-a ales pe Părintele Dan Hoarște, în sesiune electorală specială, în funcția de Episcop Vicar la data de 31 august 2019.  Ulterior, la data de 13 octombrie 2019, acesta a fost tuns în monahism și i s-a dat numele de Andrei.  Apoi, Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe din America, întrunit în sesiunea sa de lucru, marți, 12 noiembrie, l-a ales canonic pe Părintele Andrei ca episcop de Cleveland și Episcop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America, ridicându-l la rangul de arhimandrit.

Părintele Arhimandrit Andrei s-a născut în anul 1982, într-o familie creștin-ortodoxă din Făgăraș, România.  La vârsta de 15 ani, s-a mutat cu familia sa în Statele Unite, stabilindu-se în Dearborn Heights, Michigan, și devenind membri ai Bisericii Ortodoxe Române “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.  În timpul studiilor de liceu și de licență, s-a afirmat în viața parohiei și a Episcopiei, devenind cel de-al 37-lea președinte al Tinerilor Ortodocși Români din America, o entitate internațională aparținătoare Episcopiei Ortodoxe Române din America.  În luna septembrie a anului 2004, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Nathaniel, și-a început studiile teologice în cadrul Facultatii de Teologie “Sfânta Cruce” din Brookline, Massachusetts, pe care l-a absolvit în anul 2008, obținând diplom “Master of Divinity” urmand si studii pentru “Master of Theology”.  În luna octombrie a anului 2010, a început studiile de doctorat în cadrul Institutului Pontifical Oriental din Roma, Italia, în urma cărora a obținut titlul de doctor în teologie cu specializarea dogmatică/liturgică.  A fost hirotonit ca diacon în luna septembrie a anului 2012, iar mai apoi ca preot, în luna decembrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nathaniel care, ulterior, în anul 2013, l-a numit la conducerea Departamentului Tinerilor din cadrul Episcopiei, și mai târziu, în anul 2014, Vicar al Canadei, pentru a sprijini responsabilitățile administrative și pastorale ale Episcopiei.

Adresa Catedralei Ortodoxe Române “Sfântul Gheorghe” este: 18405 West Nine Mile Road (este situtată în partea de vest a Autostrăzii Southfield).  Indicații pot fi găsite și la adresa rocathedral.org.

Pentru mai multe informații, vizitați roea.org sau contactați biroul catedralei la sgroc_info@yahoo.com / (248) 569-4833.