This post was originally published on this site

Введення у храм
Пресвятої Діви Марії

Коли Діві Марії виповнилося три роки, Її благочестиві батьки приготувалися виконати свою обітницю. Вони скликали родичів, запросили ровесниць своєї дочки, одягнули Її якнайкраще і в супроводі народу, співаючи релігійних пісень, повели Її в храм Єрусалимський для посвячення Богові. Її подружки-ровесниці, як і Сама Марія, йшли із запаленими свічками у руках. Назустріч їм з піснями повиходили з храму священики на чолі з первосвящеником.

Йоаким та Анна з благоговійними молитвами підвели Марію на першу сходинку сходів, що вели до храму. Усього ж налічувалося п’ятнадцять сходинок за числом псалмів, які священики співали при вході у храм.

І ось трирічна Марія, без всякої сторонньої допомоги, Сама вийшла по високих сходинках. Там первосвященик зустрів і благословив Її, як це він завжди робив з усіма, кого посвячували Богові. А потім, з натхнення Духа Святого, він увів Її у Святе Святих. Це було найсвятіше місце у храмі. Туди ніхто не мав права входити, окрім нього самого, і то лише раз у рік.

Святий Дух відкрив первосвященикові, що Марія, вибрана отроковиця, гідна входити в це найсвятіше місце. Їй предвизначено Богом стати Матір’ю Сина Божого, Який відкриє людям вхід у Царство Небесне.

Йоаким та Анна, виконавши свою обітницю, повернулися додому, а Марія залишилася у храмі. Там Вона разом з іншими дівчатами навчалася Закону Божому та рукоділлю; ревно молилася, читала Святе Письмо і суворо дотримувалася посту.

При храмі Божому Пресвята Марія жила до одинадцяти років і виросла глибоко благочестивою, у всьому покірною Богові, незвичайно скромною і працьовитою.

Пресвята Марія вирішила присвятити усе своє життя тільки одному Богові. Для цього Вона дала обітницю ніколи не виходити заміж, назавжди залишитися дівою. Дух Божий і святі ангели охороняли Божественну Отроковицю.

Введення у храм Пресвятої Діви Марії святкується Православною Церквою 21 листопада ст. ст. (4 грудня н.с.).

Цей день вважається великим святом, який у церковних піснеспівах називається передвістям Божого благовоління до людей. З цього свята у храмі починають співати під час утрені: Христос Рождається…